از دست رفتن یک منبع حیاتی؛
چرا باید پژوهشکده اکولوژی خزر دوباره فعال شود؟

عضو هیأت علمی پژوهشکده اکولوژی دریای خزر با اشاره به سابقه درخشان این مرکز در نجات اکوسیستم خزر از بحرانهای زیستمحیطی، نسبت به تبعات جبرانناپذیر تعطیلی آن هشدار داد و گفت: این اقدام نه تنها پژوهش و راهحلهای مدیریتی را متوقف میکند، بلکه زندگی مردم و اقتصاد منطقه را نیز به خطر میاندازد.
به گزارش عصرقائم به نقل از خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی بلاغ؛ تنها پژوهشکده اکولوژی دریای خزر در ۲۳ فروردینماه امسال در پی شکایت مدعیان و صدور حکم رأی صادره از شعبه ۱۱ دادگاه عمومی و حقوقی شهرستان ساری، مبنی بر خلعید و مهر و موم این مرکز تعطیل و اکنون نزدیک به دو ماه از تعطیلی پژوهشکده اکولوژی دریای خزر میگذرد.
طی روزهای اخیر نیز انتشار فیلمی در فضای مجازی حکایت از خاکبرداری مدعیان در تسطیح این اراضی داشت؛ این در حالی است که هنوز این پرونده باز است.
بهزاد رهنما در گفتگو با خبرنگار بلاغ در رابطه با مهر و موم تنها پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، ضمن ابراز نگرانی عمیق از وضعیت پیشآمده برای پژوهشکده اکولوژی دریای خزر و عدم دسترسی به آن، به تشریح نقش حیاتی این مرکز در حفظ اکوسیستم دریای خزر و ارائه راهحلهای مدیریتی برای بحرانهای زیستمحیطی پرداخت.
وی با یادآوری فاجعه زیستمحیطی دهه هفتاد ناشی از گونه مهاجم «میروسیسیل لیدی» (شانهدار دریای خزر) که باعث کاهش شدید جمعیت ماهیان کیلکا شد، خاطرنشان کرد: این پژوهشکده اکولوژی دریای خزر بود که با تحقیقات گسترده و معرفی گونههای بومی، موفق به کنترل این گونه مهاجم شد و از یک فاجعه بزرگ زیستمحیطی جلوگیری کرد. اگر این پژوهشکده وجود نداشت، امروز صیادان ما قادر به بهرهبرداری از ذخایر ماهی نبودند.
توقف تحقیقات، فاجعهآفرین است
عضو هیأت علمی پژوهشکده اکولوژی دریای خزر با اشاره به حوادث اخیر و تلفات ماهی در میانکاله، از عدم امکان نمونهبرداری و انجام تحقیقات به دلیل بسته بودن پژوهشکده ابراز تاسف کرد و افزود: آزمایشگاههای تخصصی ما برای بررسی بیماریهای اکولوژیکی، بافتشناسی و میکروبی، و همچنین نمونهبرداریهای فیزیکی و شیمیایی آب ضروری هستند. توقف این مطالعات مستمر، ما را از رسیدن به پاسخهای قاطع در مورد علل آلودگی و تلفات محروم میکند.
سرپرست بخش اکولوژی پژوهشکده دریای خزر تاکید کرد: نقش این پژوهشکده تنها به دریای خزر محدود نمیشود و تیمهای تحقیقاتی آن در پروژههای آبرسانی ملی نیز مشارکت دارند.
رهنما بیان کرد: عدم دسترسی به این پژوهشکده، منجر به نقصان در گزارشدهی و ارائه راهکارهای مدیریتی در سطح کشور میشود.
چرا مسئولان به این زیرساختها بیتوجهاند؟
وی با ابراز تعجب از بیتوجهی مسئولین استانی و کشوری به نقش اکولوژیکی پژوهشکده، گفت: در حالی که بر گردشگری و اقتصاد دریا محور تاکید میشود، به زیرساختهای اصلی که مطالعات آن را انجام میدهیم، بیتوجهی میشود. حتی طرحهای مهمی مانند مطالعات کاهش سطح آب دریای خزر که عواقب جبرانناپذیری بر کشاورزی، گردشگری و معیشت مردم خواهد داشت، نیمهکاره مانده است.
عضو هیأت علمی پژوهشکده اکولوژی دریای خزر به طرح آبگیری خلیج گرگان اشاره کرد و آن را نتیجه تحقیقات و مطالعات پژوهشکده اکولوژی دریای خزر و سایر مراکز پژوهشی دانست و هشدار داد: عدم آبگیری خلیج گرگان به دلیل خشک شدن، ریزگردها را به دنبال خواهد داشت که اثرات سوء زیستمحیطی و اقتصادی بر منطقه و شهرهای اطراف خواهد گذاشت و معیشت مردم را دچار مشکل میکند. تمامی این موارد به صورت زنجیروار به هم مرتبط هستند و تعطیلی پژوهشکده اکولوژی دریای خزر و توقف مطالعات میتواند تبعات بسیار بالایی برای جامعه داشته باشد.
سرپرست بخش اکولوژی پژوهشکده دریای خزر در پایان، وجود مراکز پژوهشی و علمی را نعمتی بزرگ برای جامعه دانست و گفت: نبود علم یا مراکز پژوهشی ما بزرگترین زنگ خطر برای جامعه است. همانطور که دانشگاه و تحصیلات نعمت هستند، مراکز تحقیقاتی نیز به همین صورت عمل میکنند و تاثیر ثانویه آنها در زندگی مردم قابل مشاهده است. متاسفانه چون این تاثیرات به صورت مستقیم در زندگی روزمره احساس نمیشوند، شاید ارزش کمتری برای آنها قائل شویم، در حالی که همین بیتوجهیها باعث افول زیستمحیطی و اکولوژیکی جامعه خواهد شد.
انتهای خبر/
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0