کد خبر : 327183
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۷ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۲:۰۷
-

گندم قربانی برنج

گندم قربانی برنج

کارشناسان و مسوولان حوزه کشاورزی معتقدند که برداشت زودهنگام و پیش از تکمیل مراحل رشد گندم آن‌هم برای کشت برنج در مازندران هم آسیب جدی به کیفیت این محصول می زند و هم کشاورزان از این کار خود به دلیل تغییرات اقلیم و شرایط آب و هوایی از حیث درآمدی متضرر خواهند شد.

به گزارش عصر قائم به نقل از  ایرنا،‌ تا قبل از سال ۱۳۹۲ به طور معمول خزانه گیری شالی برنج از اوایل فروردین آغاز می شد و بوته شالی از دهه سوم اردیبهشت به زمین اصلی برای نشاکاری انتقال می یافت، اما این فرایند با هدف کشت مجدد و استفاده از روان آب های زمستانی سال به سال جلوتر آمده است.

اما بعد از سال‌ها تغییراتی در رویه کشت برنج بمنظور انجام کشت دوباره و گاها سه باره زمان خزانه گیری و نشاکاری اراضی کشاورزی رخ داده است و اکنون شالیکاران در نقاط مختلف مازندران معمولا از اواخر اسفند تا اواخر فروردین سال بعد عملیات خزانه گیری برای عمل آوری نشاء را انجام می دهند و پس از ۴۰ تا ۴۵ روز مراقبت، بوته را برای کشت به زمین اصلی منتقل می کنند.

البته کشاورزان برای استفاده بیشتر از اراضی که در اختیار دارند در مدت زمانی که برنج در زمین هایشان کشت نیست به کشت محصولاتی نظیر گندم،‌ سبزیجات، سیب زمینی و دیگر محصولات کشاورزی اختصاص می دهند تا ضمن تولید محصول به درآمدزایی بیشتری از اراضی دست یابند.

در میان انواع محصولاتی که کاشته می شود نزدیکی فاصله زمانی برداشت گندم و کشت برنج باعث می شود تا برخی کشاورزان با هدف و منظور کشت دوباره برنج مبادرت به برداشت زودهنگام و زودتر از موعد گندم کنند؛‌ مساله ای که کارشناسان امر نسبت به عواقب و اثرات آن بر کیفیت گندم تاکید می کنند.

در سال زراعی جاری ۶۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان زیر کشت گندم رفت و پیش بینی می شود ۱۷۰ هزار تن گندم تولید و خرید تضمینی انجام شود و زمان برداشت این محصول از اوایل فروردین آغاز می شود و تا خرداد ماه ادامه دارد.

گندم قربانی برنج
زخم برداشت زودهنگام گندم بر کیفیت تولید

یک کارشناس کشاورزی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اعلام کرد: برداشت زودتر گندم به طور کلی اثرات منفی بر کیفیت محصول دارد و این امر باعث می‌شود دانه‌ها رطوبت بالاتری داشته باشند و کیفیت آنها کاهش یابد و همچنین، ممکن است گندم نپختنی شود و ارزش غذایی کمتری داشته باشد.

اصغر خدادادی افزود: زمان برداشت گندم تحت تاثیر عواملی از جمله دمای هوا، بارندگی، رطوبت نسبی و رسیدن دانه قرار دارد و برای جلوگیری از خسارت بایستی برداشت را به موقع انجام داد.

وی گفت: بهترین زمان برداشت گندم زمانی است که رطوبت دانه ۱۴-۱۳ درصد باشد و این درست زمانی است که در مزرعه خوشه، ساقه و برگ‌ها به طور کامل طلایی رنگ شده و بر اثر فشار دادن به وسیله ناخن، بر روی آن‌ها فرورفتگی ایجاد نشده و با فشردن توسط دندان به راحتی بشکنند.

این کارشناس کشاورزی افزود: برداشت گندم قبل از رسیدن کامل، باعث پایین آمدن کمیت و کیفیت محصول شده و دانه‌هایی که رشد کامل نکرده باشد، چروکیده و سبک وزن بوده و مقدار نشاسته آن پایین‌تر از حد معمول خواهد شد.

وی ادامه داد: همچنین تاخیر در برداشت نیز باعث خشک شدن بیش از حد دانه‌ها شده و در نتیجه درصدی از دانه‌ها در طی برداشت شکسته می‌شوند.

به گفته این کارشناس کشاورزی چنانچه رطوبت محصول بالا باشد، عمل جداسازی دانه‌ها به خوبی انجام نشده و در صورتی که رطوبت دانه‌ها کم باشد، شکستگی دانه‌ها و افت غیر مفید زیاد خواهد شد و وزن دانه‌ها تا زمان رسیدن دانه افزایش و پس از آن رو به کاهش می‌گذارد.

گندم قربانی برنج
مراکز خرید معذور از تحویل گندم های بی کیفیت

سرپرست اداره‌کل غله و خدمات بازرگانی استان مازندران در این باره اعلام کرد: کشاورزان از برداشت زودهنگام گندم برای اینکه کشت شالی انجام دهند، خودداری کنند.

محمدعلی رمضانی در توضیح این مساله که برداشت زودهنگام گندم چه اثرات و تبعاتی بر روی این محصول دارد،‌ گفت: این کار موجب می‌شود، گندم به دلیل داشتن رطوبت و افت بالا از کیفیت مناسبی برخوردار نباشد.

وی تاکید کرد:‌ تبعات این اقدام زودهنگام برداشت گندم به چشم کشاورزان می رود چرا که براساس دستورالعمل‌های کیفی خرید تضمینی گندم،‌ مراکز خرید از تحویل گرفتن این نوع محصولات بی کیفیت یا با کیفیت پایین معذور است و این موضوع موجب خسارت به کشاورز می شود.

سرپرست اداره کل غله و خدمات بازرگانی مازندران افزود: قیمت هر کیلوگرم گندم با افت مفید سه و غیرمفید یک درصد 20 هزار و 500 تومان است و حداکثر افت مفید گندم‌های تحویلی هشت درصد و حداکثر افت غیرمفید پنج درصد بوده و حداکثر میزان رطوبت نیز ۱۴ درصد است.

وی پیش‌بینی کرد: امسال بیش از ۱۶۹ هزار تن گندم تولید شود که از این مقدار حدود ۱۱۰ هزار تن از سوی دولت به‌صورت تضمینی خریداری شود.

رمضانی گفت: به‌منظور تسهیل فرآیند خرید، براساس مصوبه کارگروه هماهنگی خرید تضمینی گندم استان، تعداد ۳۳ مرکز خرید در سطح استان شامل سیلوی دولتی نکا، کارخانجات آرد و شرکت‌های تعاونی روستایی برای تحویل‌گیری گندم از کشاورزان در نظر گرفته شد.

گندم قربانی برنج
نشاکاری در ۹۰ درصد شالیزارهای مازندران

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران گفت: ۹۰ درصد عملیات نشاکاری در سطح شالیزارهای استان مازندران انجام شده است.

هادی باقری معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران افزود: در زمان حاضر، عملیات نشاکاری در برخی از اراضی که پیش‌تر به کشت کلزا و گندم اختصاص داشت، پس از برداشت محصول و انجام مراحل آماده‌سازی زمین، برای کشت برنج در حال انجام است.

وی با اشاره به شرایط خوب شالیزارهای استان ادامه داد: گزارشی از تنش‌ آبی و خشکی در سطح استان نداشتیم‌.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران با تاکید بر ضرورت مدیریت بهینه تغذیه و کودی در شالیزارهای استان گفت که علاوه بر ضرورت مبارزه بهنگام و به‌ موقع با آفات‌،‌آبیاری تناوبی نیز باید در این زمینه مورد توجه قرار گیرد.

امسال سطح زیر کشت برنج در استان مازندران ۲۱۵ هزار هکتار است.

برنجکاری یکی از مهم ترین فعالیت کشاورزی در مازندران و منبع مهم درآمد کشاورزان استان است و با تولید بیش از یک میلیون تن، ۴۲ درصد برنج مورد نیاز کشور از این استان تامین می‌شود. استان مازندران تولید کننده ۷۲ نوع محصول زراعی و باغی است که در تولید ۱۵ محصول رتبه اول تا سوم را دارد.

این استان با برخورداری از تنها ۲.۵ درصد زمین کشاورزی کشور، سالانه هفت درصد از تولیدات کشاورزی و ۱۱ درصد از ارزش اقتصادی محصولات کشاورزی کشور را در اختیار دارد.

انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.

انتهای خبر/

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

شش + یک =