کد خبر : 328455
تاریخ انتشار : شنبه ۷ تیر ۱۴۰۴ - ۱۳:۳۷
-

گنجِ رنج

گنجِ رنج

در حالی اوایل تابستان وقت خوشه دهی برنج در شمال کشور است که بسیاری از مسافران با حضور در اراضی شالیزاری شهرستان های مختلف مازندران، نظاره گر محصولی هستند که با رنج فراوان و تلاش شبانه روزی چهار ماهه شالیکاران به مرور به خوشه های زرینی تبدیل می‌شود که زینت بخش سفره هر ایرانی خواهد بود.

به گزارش عصر قائم به نقل از  ایرنا، شالیکاران مازندران که از اواسط زمستان با فصل شروع شخم و شیار و بعد از آن خزانه گیری برنج، کشت پر مشقت تولید این محصول راهبردی را آغاز می کنند با فرا رسیدن روزهای نخست تابستان رنج آنها به مرحله خوشه دهی می رسد و به خوشه های زرین و برنج سفیدی تبدیل می شود که طعم معطر آن زینت بخش سفره هر ایرانی است.

روییدن خوشه های برنج یکی از زیباترین لحضه های کشت و زر در اراضی شالیزاری است که نه تنها برای کشاورز لذت بخش است بلکه چشم هر بینده ای را نوازش می دهد و این رویش مقصدی برای گردشگری مسافران و شهروندان این خطه از شمال محسوب می شود.

نخستین نشا کاری رسمی مازندران بیست و چهارم فروردین ماه سال جاری در یکی از شهرهای مرکزی مازندران انجام شد و در حال حاضر طبق آمار سازمان جهاد کشاورزی مازندران ۲۲۸ هزار هکتار از زمین های شالیزاری استان نشاء کاری شد.

کشت برنج از جمله تولیدی محسوب می شود که دارای سختی های فراوانی است و برنج کار باید برای خوشه دهی ماه ها در گل و لای و باتلاق های قدم بردارد تا مراحل کاشت، داشت و در نهایت خوشه دهی و برداشت را به پایان برساند.
در حالی عملیات نشاکاری برنج امسال با منابع آبی مناسب به پایان رسید که با توجه به افزایش روان آب رودخانه ها، پیش بینی افزایش ۱۳ هزار هکتاری سطح کشت این محصول راهبردی محقق شد.

هر چند کشاورزان سال زراعی جاری را بدون تنش آبی پشت سر گذاشتند اما این فراوانی آب زمینه ای برای افزایش تولید برنج پرمحصول بود و حدود ۵۵ هزار هکتار از اراضی شالیزاری مازندران به ارقام پر محصول برنج اختصاص یافت.

پرداخت تسهیلات مکانیزاسیون به کشاورزان و شالیکاران یکی از سیاست های راهبردی دولت ها در چند سال اخیر است چون این امر نه تنها هزینه های تولید را برای کشاورزان کاهش می دهد از سوی دیگر میزان تولید را افزایش می دهد که این امر برای کشاورز صرفه اقتصادی دارد.

در همین راستا ۱۷۰ هزار هکتار از زمین های شالیکاری مازندران امسال به صورت مکانیزه نشا کاری شده است، که این آمار هر ساله با توجه به گسترش دستگاه های نشاء کار در حال افزایش است.

گنجِ رنج
کشاورزان برای خوشه نشینی این محصول تلاش های زیادی را از خود نشان می دهند و خوشبختانه شالیکاران با مدیریت صحیح با بیماری «بلاست» و آفت «کرم ساقه خوار برنج» به درستی مقابله کرده و تا کنون گزارشی از خسارت ها نشده است و خوشه های برنج در سلامت کامل هستند.

مبارزه با روش بیولوژیکی علیه آفات کرم ساقه‌خوار با استفاده از زنبور «تریکوگراما» در زمین‌های شالیزاری استان مازندران از جمله روش های جدیدی در مبارزه با کرم ساقه خوار است که هر ساله بر گستره آن افزوده می شود و از سوی دیگر زمان مناسب برای مبارزه بیولوژیک یا غیر شیمیایی با آفات در شالیزاری باید با هماهنگی کارشناسان خدمات کشاورزی هر منطقه انجام شود.

کارشناسان محیط زیست کاهش مصرف سموم شیمیایی، حفاظت از محیط زیست و کاهش هزینه های تولید را از مهمترین مزایای اجرای طرح مبارزه بیولوژیک با کرم ساقه خوار برنج را بسیار مهم می دانند و از کشاورزان می خواهند تا از فرصت مبارزه بیولوژیکی که با حمایت حدود ۷۰ درصدی دولت در تامین زنبور تریکو گراما انجام می شود، بهره مند شوند.

زنبور تریکوگراما، از کوچکترین زنبورهای پارازیت است که با قراردادن تخم خود در داخل بدن میزبان یا تخم آفت، در طول مراحل تکاملی زندگی، با استفاده از محتویات بدن میزبان، سبب مرگ آن می شود.

همه این تلاش ها برای آن است تا این خوشه ها در سلامتی کامل سر از بوته های نشاء بیرون آورده و رفته رفته به خوش های طلایی و زرینی تبدیل شود که با تبدیل به برنج سفید یکی از نیازهای اساسی کشور در تامین کالاهای اساسی محقق شود.

گنجِ رنج
مصرف ۲۲۵ میلیون متر مکعب آب

در این پیوند مدیر بهره‌برداری و نگهداری تاسیسات آبی و برق‌آبی شرکت آب منطقه‌ای مازندران اظهار کرد: از ابتدای فصل کشاورزی و سال زراعی جدید تا کنون بیش از ۲۲۵ میلیون متر مکعب آب از سدها و آب‌بندان‌های مازندران برای مصارف کشاورزی برداشت شد.

جواد دادویه با بیان این‌که توزیع آب کشاورزی از سدها و آب‌بندان‌های مازندران از نخستین روزهای اردیبهشت آغاز شد، اظهار کرد: ابتدای فصل کشاورزی جاری مجموع آب ذخیره شده در ۱۰ سد فعال و بهره‌برداری شده مازندران حدود ۳۲۵ میلیون متر مکعب بود که تا کنون بیش از ۱۲۰ میلیون متر مکعب یعنی حدود ۳۷ درصد از این میزان آب، برای آبیاری کشتزارهای سراسر استان رهاسازی شده است.

وی با اشاره به نقش مهم آب‌بندان‌های مازندران در تامین آب کشاورزی نیز گفت: بر اساس آمارها یک‌هزار و ۳۴ قطعه آب‌بندان با مجموع مساحت حدود ۱۶ هزار هکتار و حجم ذخیره ۴۰۵ میلیون متر مکعب در مازندران وجود دارد که در ابتدای فصل کشاورزی جاری نزدیک به ۳۷۰ میلیون متر مکعب یعنی حدود ۹۱ درصد از ظرفیت این سازه‌های بومی پر شده بود.

تا کنون حدود ۱۰۵ میلیون متر مکعب آب از آب‌بندان‌های مازندران برای مصارف کشاورزی برداشت شده است.

مدیر بهره‌برداری و نگهداری تاسیسات آبی و برق‌آبی شرکت آب منطقه‌ای مازندران با اشاره به کاهش بارندگی‌های مازندران در سال آبی جاری نسبت به دوره درازمدت خاطرنشان کرد:

در صورت استمرار کاهش بارش‌ها و افزایش دما این احتمال وجود دارد که در برخی مناطق استان به ویژه شرق مازندران شاهد بروز تنش آبی باشیم که البته اقدامات و برنامه‌ریزی‌های لازم برای پیشگیری از خسارات در این مناطق با کمک و همراهی کشاورزان در حال انجام است.

دادویه افزود: همچنین با توجه به این‌که میانگین آورد رودخانه هراز در روزهای اخیر از ۳۰ متر مکعب بر ثانیه به ۲۰ متر مکعب بر ثانیه رسیده، این احتمال وجود دارد که در صورت استمرار کاهش آورد آب این رودخانه حدود پنج هزار هکتار از کشتزارهای دشت هراز در شهرستان‌های بابلسر، فریدونکنار و محمودآباد دچار تنش آبی شوند.

وی تصریح کرد: کشور در پنجمین سال خشکسالی قرار دارد و هر چند که مازندران امسال وضعیت آبی مناسبی دارد، اما اگر مدیریت درستی بر منابع آبی موجود نداشته باشیم ممکن است در سال آینده شاهد افزایش تنش آبی در استان باشیم. بنابراین توصیه و تاکید می‌شود که کشاورزان در مدیریت مصرف آب نهایت همکاری را داشته باشند تا با ذخیره آبی مناسبی سال آبی جدید را آغاز کنیم.

گنجِ رنج
آماده برای دروی برنج

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران گفت: طبق مشاهدات و بررسی های میدانی کارشناسان خدمات کشاورزی، برداشت شالی در برخی از اراضی شالیزاری بزرگ همانند دشت ۱۱۰ هزاز هکتاری هراز هفته سوم تیرماه شروع خواهد شد.

هادی باقری از برگزاری ستاد برداشت برنج با حضور اتحادیه کمباین داران استان خبر داد و گفت: اتحادیه کمباین داران با هماهنگی سازمان جهاد کشاورزی از ورود کمباین های بدون کارت معاینه فنی به داخل شالیزارها جلوگیری می کند.

وی با توضیح این نکته که کمباین های مخصوص شالی دارای معاینه فنی در کاهش هدر رفت محصول در زمان برداشت بسیار موثر هستند، تصریح کرد: طی چند سال اخیر برداشت مکانیزه شالی در مازندران به ۹۵درصد افزایش یافت، کمباین های دروی شالی در هر شرایط زمین و محصول قادر به انجام کار هستند.

باقری تصریح کرد: طبق تصمیم ستاد برداشت شالی مازندران، کمباین های بدن معاینه فنی از سوخت سهمیه ای نیز محروم خواهند شد.

طبق آمار رسمی حدود ۲۰ درصد اشتغال استان مازندران در حوزه کشاورزی است، یعنی اگر به حفظ زمین های کشاورزی بی توجهی شود، علاوه به خطر افتادن امنیت غذایی، اشتغال در این بخش نیز دچار چالش خواهد شد.

بر اساس آمارهای رسمی سفره رنگین ۸۵ میلیون جمیعت کشور را کشاورزان و تولید کنندگان محصولات کشاورزی تامین می کنند و در این بین نقش مازندران که ۴۰۰ هزار کشاورز آن حدود هشت میلیون و ۵۰۰ هزار تن محصولات مختلف کشاورزی تولید می کنند، یعنی این خطه شمالی به لحاظ امنیت غذایی در کشور نقش محوری دارد.

مازندران دارای ۴۶۰ هزار هکتار اراضی زراعی و باغی است. طبق آمار رسمی هر ساله به طور متوسط ۲۱۵ هزار هکتار از زمین های کشاروزی مازندران زیر کشت برنج می رود و این استان با تامین بیش از ۴۲ درصد برنج سفید کشور، رتبه اول را دارد.

طبق آمارهای رسمی، مجموع باغ های مرکبات مازندران ۱۱۲ هزار هکتار است که از این میزان ۱۱۰ هزار هکتار ارقام بارده هستند.

همچنین از مجموع باغات مرکبات مازندران ۸۰ هزار هکتار زیر کشت ارقام مختلف پرتقال، ۳۰ هزار هکتار ارقام مختلف نارنگی و بقیه زیر کشت محصولاتی از جمله نارنج و لیمو قرار دارند.

انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.

انتهای خبر/

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

چهار + 11 =